Cappella Fontana

Cappella Fontana

Voorjaar 2018 ontmoetten we elkaar als zangers van CappellaFontana voor het eerst. Ook al namen we elk heel uiteenlopende muzikale ervaringen mee, we herkenden elkaar ogenblikkelijk in dezelfde ambitie: op een (semi)professioneel niveau werken aan bekende en minder bekende juweeltjes uit de koormuziek, van oude muziek tot eigentijdse composities. Maar waarmee te starten? Dik de Weger die de groep muzikaal aanstuurt, opperde om voor het eerste programma te putten uit Israels Brünnlein, een fantastische verzameling motetten van Schein – aangevuld met werken van tijdgenoten zoals Schütz en Bach die dezelfde bijbelteksten op hun eigen manier op muziek zetten. En zo ontstond – voortbordurend op Brünnlein – al snel de naam van het ensemble. Al zingend zijn we op zoek gegaan naar onze eigen klank en zo muzikaal naar elkaar toegegroeid. We hopen dat dit een opmaat is voor tal van verrassende programma’s. Dus graag tot ziens op een van onze volgende concerten!

 

Concert 27 januari 2019, 16.00 uur, Soest, De Open Hof, Deemoed en Devotie- Spiegelingen in Israels Brunnlein (Schein, Sweelinck, Schutz, Bach) 

Concert 13 april 2019, Nijkerk, Passieconcert

Programma concert 27 januari 2019

Vertaling en teksten

Over de componisten en uit te voeren werken:

Schein Isrealsbrunnlein

Sweelinck 

Schutz

Johann Michael Bach

Johann Sebastian Bach

 

Zangers Cappella Fontana:

Ineke Baksteen – sopraan.

Op jonge leeftijd speelde ik piano en zong ik mee in een kinderkoor. Maar pas tijdens de eerste jaren bij een oratoriumkoor werd ik gegrepen door de klassieke zang. Ik studeerde aan de Schumann-academie en volgde zanglessen bij Loes Bottemanne, Ingrid Kappelle, Caroline Stam en Lisette Emmink. Bij Karel Smagge en Erik van Nevel specialiseerde ik mij verder in de oude muziek. Op dit moment ben ik vast verbonden aan het Basilius College en het vocaal kwartet Classic Consort dat licht klassieke muziek brengt. Ook ben ik lid van het Carminis Consort, een klein ensemble dat gespecialiseerd is in oude muziek. Verder zing ik geregeld mee met projecten en zing is soms solopartijen tijdens concerten en cantatediensten. Door die afwisseling blijf ik me muzikaal ontwikkelen – en daar past dit dubbelkwartet ook heel goed bij!

Tamara Ester – sopraan.

Mijn liefde voor muziek ontstond al op jonge leeftijd. Ik zong bij verschillende kinder- en jeugdkoren en bespeelde diverse instrumenten. Daarop volgden talloze zang- en pianolessen plus een opleiding tot docerend musicus, hoofdvak zang (klassiek). Vanaf 2008 geef ik zangles in mijn lespraktijk. Mijn bachelor behaalde ik in 2013. Bij verschillende oratoriumkoren, kamerkoren en projecten maakte ik kennis met repertoire uit uiteenlopende stijlperioden. Na mijn verhuizing een jaar geleden kwam er ruimte voor iets nieuws: zingen in dit dubbelkwartet, maar ook voor hobby’s als een eigen moestuin en fijn-schilderen. www.deklankfontein.nl

Ineke van der Borg – alt.

Zingen doe ik met mijn hart. Ik wil geraakt worden èn raken. Licht en klassiek. Solo en in ensembles. Met evenveel beleving zing ik een chanson, jazz-standard en een cantate van Bach. Met mijn vertolking van Göttingen van Barbara en zelfgeschreven nummers behaalde ik in 1999 en 2000 een finaleplaats in het Concours de la Chanson. Sinds 2005 vorm ik samen met een pianist of gitarist het duo Sous le Charme en treden we op met Franse chansons. Graag zing ik ook met anderen. Ik was verbonden aan de a capella-groep Be Sharp van Jetse Bremer en aan het Deventer Vocaal Ensemble onder leiding van Klaas Stok. Tegenwoordig zing ik in het Bach Consort Nijkerk onder leiding van Falco van Loon. En natuurlijk in Cappella Fontana. Wat een feest om met deze fijne mensen muziek te maken en onze stemmen met elkaar te laten resoneren. Zangles volgde ik bij Heleen Koele en Margriet Stok. Momenteel word ik gecoacht door Falco van Loon. www.souslecharme.nl

Abel Bakema – tenor.

‘Music was my first love’, zullen we maar zeggen. Pianospelen is mijn dagelijks werk, zingen doe ik ernaast. De muziek bracht mij via conservatoria en de studie Muziekwetenschap naar uiteenlopende podia en theaters als pianist van het Nationaal Hekel Kabaret, Hans Visser (ex-Flairckgitarist), Meike van der Veer (kwartfinalist Voice of Holland) en de New Metronome Bigband (samen met Lee Towers, Marco Bakker, Margriet Eshuijs en Eric Vloeimans). Bij de Van den Ende-musical Fame was ik repetitor. Verder treed ik op met de popkoren Joyful en Allround, waarvoor ik ook arrangeer. Bovendien werk ik als muzikaal begeleider en muziekdocentop hbo- en mbo-opleidingen Dans en Theater. Als tenor zong ik bij ik het Monteverdi Kamerkoor Utrecht, het Veenendaals Projectkoor, Het Nieuw Bach Ensemble en mannenkwartet H.A.R.P. Op dit moment zing ik bij het Alexanderconsort in Bennekom, het octet De Familie van Zingen en Cappella Fontana. Fijn om met deze leuke club goede zangers iets moois neer te zetten!

Wybo Vons – tenor.

Door samen met anderen te zingen laad ik me op. Het is voor mij must om goed gestemd te blijven, en letterlijk en figuurlijk afgestemd te zijn op anderen en mezelf. Dat is altijd weer inspirerend, zeker met goede zangers. En dat geluk had en heb ik. In de loop van mijn leven heb ik me als tenor steeds verder kunnen ontwikkelen. Gestart op een jeugd- en jongerenkoor. Daarna tijdens mijn studie Theologie in Groningen kennisgemaakt met oude en klassieke muziek op het a-cappella koor van BRAGI. En sindsdien actief in allerlei ensembles en koren, waaronder Trajecti Voces, BachkoorHolland, MUSA, het Nederlands Bach Ensemble en The Gents. Deze hobby is voor mij een welkome aanvulling op mijn werk als tekstschrijver en (camera)journalist in de GGZ. Dat geldt zeker ook voor de deelname aan dit nieuwe veelbelovende ensemble, waarin we elkaar goed aanvullen! www.wybovons.nl

Dik de Weger – bas / muzikaal leider.

Muziek is voor mij een uit de hand gelopen hobby. Ik kreeg vanaf mijn tiende jaar pianoles en had op mijn 16e mijn eerste koorervaring. Tijdens mijn studie Scheikunde in Groningen zong ik in diverse koren, uitmondend in het Nederlands Studenten Kamerkoor onder toentertijd Cees Rotteveel. Hij maakte mij attent op de Kurt Thomascursus voor koordirigenten die ik driemaal heb gevolgd. In Groningen was ik medeoprichter van Collegium Locale. Na mijn verhuizing naar Apeldoorn en een kortstondig lidmaatschap van de Distler Cantorij besloot ik daar mijn eigen cantorij te starten. Ondertussen volgde ik privélessen koordirectie bij Jos van Veldhoven. In 1993 volgde een eerste eigen koorproject onder de naam Cappella Apeldoorn. Hiermee voerde ik van 2000 tot 2013 jaarlijks enkele projecten uit waarbij we alle hoeken van het koorrepertoire verkenden. Sinds 2011 maak ik deel uit van het vocaal ensemble De Firma Cantus (close harmony en gevarieerd klassiek) En vanaf 2013 tot 2018 zong ik in het Basilius College. Cappella Fontana is een nieuw initiatief. Elk van de leden brengt een eigen stuk muzikale ervaring in en zo maken we elkaar voortdurend beter. Daarom is het voor mij een feestje om in dit ensemble te zingen!

Aart van der Snoek – Bas.

Muziek vormt een belangrijk onderdeel in mijn leven. Het is een universele taal die in aanleg  vertroosting, verbinding, ontspanning en bemoediging kan brengen. Elke keer wanneer mensen echt geraakt worden door muziek is mijn dag weer geslaagd.

Ik ben een gedreven en gepassioneerde zanger en volg al jarenlang zangles bij zangcoach Annemarie M. de Jong en Bas Ramselaar. Mijn stem laat zich omschrijven als een fraaie grote lyrische basstem. Dit maakt me zeer geschikt voor het zingen van het geestelijk lied en oratoria, maar uitstapjes in andere richtingen maak ik ook. Als solist en ensemblezanger heb ik inmiddels veel concerten gezongen en word ik steeds vaker gevraagd om mee te werken als bassolist of projectzanger bij andere koren.

Ik ben op dit moment als vaste zanger verbonden aan het dubbelkwartet Cappella Fontana en vocaal ensemble Annemarie & the Pilgrims Voices uit Harderwijk. Ook ben ik als projectzanger betrokken bij het Bach Consort te  Nijkerk van Falco van loon, het Alexander Consort te Bennekom en bij Vespers onder leiding van Bas Ramselaar.

Email: aart@vd-snoek.nl

Juun Voorhoeve – violone.

Na mijn studie Psychologie koos ik toch voor de muziek. Ik volgde de opleiding klassiek gitaar en kamermuziek aan het Rotterdams conservatorium. 
Met Erik Otte richtte ik het ‘Nederlands Gitaarduo’ op. Daarmee wonnen we op het ‘Concours International de guitare en duo’ in Montélimar. Wemaakten enkele CD’s en gaven veel concerten en masterclasses in Zuid Afrika, Zuidoost Azië, Canada, Europa en natuurlijk ook in Nederland.
Vanuit mijn liefde voor oude muziek ben ik gambalessen gaan volgen bij Paulina van Laarhoven. Zo begeleid ik inmiddels regelmatig ensembles op de violone en viola da gamba. Ook heb ik een eigen ensemble opgericht bestaande uit gamba, barokgitaar en zang: Nucleus, onderdeel van het Carminis Consort. www.juunvoorhoeve.nl

Tjalling Roosjen – orgel.

Ik speelde al op jeugdige leeftijd piano en kreeg van mijn vader de liefde voor de kerkmuziek mee. In 1978 behaalde ik de Kerkmuziekbevoegdheden voor orgel en cantoraat. Later volgde ik privélessen klavecimbel bij Jacques Ogg. In de loop der jaren schreef ik de nodige liederen en liedbewerkingen. Met organist Jean Telder gaf ik decennia lang concerten voor twee orgels of orgel-vierhandig. Van 1974 tot 2016 werkte ikonafgebroken als cantor-organist in De Open Hof te Soest. Als tenorzanger maakte ik tot begin 2017 deel uit van het vocaal ensemble Basilius College. Daarnaast was ik tot begin 2011 werkzaam als psychotherapeut in de GGZ. Momenteel ben ik nog zeer actief als organist en klavecinist van het CarminisConsort en geef ik regelmatig orgelconcerten. Als lid van de Werkgroep Zondagmiddagconcerten in De Open Hof denk ik tenslotte actief mee over de programmering en verzorg ik ook een deel van de concerten.

ARCHIEF

Open Monumentendag zaterdag 8 september 2018 Dorpskerk Oene

Wij zijn te beluisteren op Open Monumentendag tussen 10 en 16 uur in de Dorpskerk van Oene. Er zullen delen van het programma van ons concert van 13 oktober 2018 ten gehore worden gebracht. Loop gerust even binnen!

Programma Open Monumentendag zaterdag 8 september 2018

Concert 13 oktober 2018 Dorpskerk Oene

Graag ontmoeten wij u op ons eerste concert:

flyer concert 13oktober2018

Programma concert:

Programma concert 13 oktober 2018

Teksten en vertalingen van de uit te voeren werken:

Vertaling en teksten

Over de componisten en uit te voeren werken

Schein Isrealsbrunnlein

Sweelinck 

Schutz

Johann Michael Bach

Johann Sebastian Bach

 

Over de kerk in Oene

kerk oene